Encyclopedie regels
In het kort
De encyclopedie van Aandoening.com is een open encyclopedie, die de algemene elementen van een encyclopedie in zich draagt.De encyclopedie van Aandoening.com is een encyclopedie zonder redacteuren. Het zijn de gebruikers van Aandoening.com die zelf zorg moeten dragen voor goed leesbare artikelen.
De volgende regels helpen daar wellicht bij.
- De bedoeling van de encyclopedie is om encylopedie-waardige artikelen op te nemen, die informatieve waarde hebben binnen het onderwerp waar de encyclopedie is opgenomen.
- Encyclopedie-waardige artikelen zijn artikelen die meer bevatten dan alleen maar een definitie van het begrip. Een artikel in een encyclopedie moet als een zelfstandig artikel gelezen kunnen worden en bevat daarom meer informatie dan bijvoorbeeld een woordenboek.
- Een artikel hoeft niet 'af' te zijn: het is niet erg om aan een onderwerp te beginnen zonder direct compleet te hoeven zijn. Andere gebruikers kunnen namelijk de artikelen aanvullen. Juist door een artikel te beginnen geef je een impuls aan andere gebruikers om een bijdrage te leveren.
- Gebruik zo weinig mogelijk jargon. De bedoeling van de encyclopedie is juist om zo laagdrempelig mogelijk informatie over te brengen. Besteed daarom tijd aan een duidelijke uitleg. Beter een wat langer artikel zonder jargon, dan een kort artikel dat alleen maar gelezen kan worden door specialisten.
- Respecteer de inbreng van andere gebruikers. Als je aanpassingen doet aan een artikel van een ander, respecteer dan de opbouw en de uitleg van die ander.
- Doe aan bronvermelding. Als je toestemming hebt om een artikel van iemand anders te gebruiken, vermeld dan de bron. Dat is wel zo fijn voor de originele auteur van het artikel. Ook van artikelen, die je in eigen bewoordingen weergeeft is het wel zo netjes om de bron te vermelden.
Als je een wijziging aan een artikel aanbrengt, heeft de originele eigenaar van het artikel de mogelijkheid om het eigenaarschap over te dragen aan jou. Wees je daarvan bewust als je een wijziging aan een artikel aanbrengt.
Huisregels van de encyclopedie
De encyclopedie is niet de plaats om je eigen mening, ervaringen of argumenten op te nemen. De encyclopedie is ook niet een verzamelplaats van samengeraapte informatie, geen platform voor zelfpromotie of een linkpagina.Artikelen die niet door de beugel kunnen, worden verwijderd en de betrokken persoon wordt hierover aangesproken.
Artikelen moeten een binding hebben met het onderwerp van het subdomein van Aandoening.com. Artikelen die niet relevant zijn voor het betreffende onderwerp zullen worden verwijderd en de betrokken persoon wordt hierover aangesproken.
Het is niet toegestaan om intellectuele eigendommen van anderen hier te plaatsen zonder toestemming van de auteur. Een uitzondering wordt gemaakt voor citaten (kleine stukken uit andermans werk inclusief bronvermelding). Het is ook toegestaan een artikel te parafraseren of samen te vatten. Hierbij is het netjes om de bron te noemen maar niet verplicht. In alle andere gevallen moet je er voor zorgen dat je toestemming hebt het artikel (ten dele) over te nemen. Veel sites zoals bijvoorbeeld Wikipedia gaan soepel met hun artikelen om en mogen (onder voorwaarden) worden overgenomen.
Een claim omtrent auteursrecht zal altijd worden beantwoord door het blokkeren van het betwiste onderdeel. Dit kan betekenen dat een (deel van) een artikel in de encyclopedie geblokkeerd wordt.
Reclame met als doel mensen over te halen tot aanschaf van een product of dienst is niet toegestaan. Een dergelijk artikel zal worden verwijderd. Ook sluikreclame door middel van verwijzen naar een eigen commerciƫle site of het wijzen op een product is niet toegestaan. Dit geldt ook voor watermerken van foto's. Een foto watermerken om kopieƫn tegen te gaan is prima maar daarbij mag een bedrijfsnaam, websitelink of logo niet prominent aanwezig zijn. Deze foto's zijn niet toegestaan.
Een artikel die door de moderators wordt aangemerkt als 'niet informatief' zal worden verwijderd.
Als we allemaal een beetje meehelpen, kunnen we met z'n allen veel informatie ter beschikking stellen. Bij overtreden van de regels van de encyclopedie zullen we de gebruikers in eerste instantie positief uitdagen door met ze in gesprek te gaan. Het stelselmatig overtreden van deze regels kan een waarschuwing opleveren en bij doorgaan een ban. Het banbeleid is als volgt:
- waarschuwing
- 2 dagen ban
- 10 dagen ban
- 30 dagen ban
- 180 dagen ban
- 365 dagen ban
- ban voor altijd
De regels kunnen van tijd tot tijd gewijzigd of aangepast worden.